Gunnar Jonsson är konditor och har bakat kakor både i Sverige och utomlands. Här fyller han sina goda biskvier med specialkräm.
GH´s Bröd i Sorsele

Så många timmar och så mycket känsla det läggs ned på brödet som levereras från bagerierna i inlandet! Det är tur att bagarna tycker om sitt arbete och trakten de bor i.

På GH´s bageri i Sorsele jobbar Gunnar, Kaj och Christer sedan många år.


Under vårvintern Görs många semlor i bageriet.
"Jag skulle tro att vi kan konkurrera, procentuellt sett, med storstäderna, då det gäller att göra semlor. Vi ligger väl på 1500 semlor i samhället under själva fettisdagen och det är ca 1700 som bor här! Nån äter ju mer än två i alla fall. Det har vi konstaterat." (Kaj Jonsson nov -01)

Annars är det sommaren som är högsäsong. Många turister och hemvändare vill ha ortens bröd. Det är i stället under vinterhalvåret som ledighet kan tas ut. Då är skoteråkning en självklarhet, tycker Kaj.

Mest bakas matbröd och olika bullsorter. Men tårtor och annat görs gärna på beställning.


"Gosen-kakorna" är favoriter. "God sedan" syftar på att kakan är utmärkt att frysa för att sedan tas fram för värmning. Mums!
Lappkakan är älskad av många.
"Vi har fått receptet av en gammal lapptant här uppe i Ammarnäs. Lapparna gjorde ju dom här kakorna och torkade dom. För dom möglar nämligen aldrig. Det är ju mycket sirap i kakan så den håller sig. I kåtorna hängdes dom upp i hålet mitt på kakan och torkades så dom blev nästan stenskarp. Så stoppades dom i säcken när lappen for ut i fjället med renarna och så i den här buljongen och köttsoppan som dom har med sig. doppa dom kakan. Då blir den nästan som färsk igen. Det är en rågsiktskaka i grund och botten. Och vi har skyddat receptet." (Kaj Jonsson nov -01)

Tillverkning av biskvier. Chokladen läggs på efter frysning av "topparna".
1972 började Gunnar baka bröd i Sorsele. Kaj har gått i sin fars fotspår och utbildat sig till bagare i Umeå. Han har jobbat i Sorsele sedan 1984. Han trivs med sitt jobb och med byn och brukar skämtsamt säga att han blir den siste som lämnar stället.

Bageriet levererar bröd till butikerna i Sorsele, till byarna runt omkring och till närkommunerna. Det är Christer som sköter transporterna i närområdet. För övrigt skickas brödet med buss.

Chokladbiskvierna från GH´s är något man inte får missa. De är täckta med ljus choklad.


Kavlingsmaskin.
Vad är det då som gör biskvierna så speciella?
"Ja, för det första så, det recept som jag har på krämen, det fick jag av en som vann mästerskap 1960, en norrman. Jag jobbade i Norge, så jag fick det där. Och du vet genom åren, det är många mixer till krämer som kommit, men det finns inget som slår den här krämen. Olja, ägg... jag är säker på att du kommer att älska biskvin. Bottnarna är samma över hela Sverige, gjord av mandelmassa. Men krämen gör jag själv. Den är bra till bakelser också, som vi gör på beställning." (Gunnar Jonsson, nov -01)


Vintern 2001-02 gjorde Västerbottens länsmuseum ett antal besök i bageriet. Det resulterade i ett par intervjuer och en fotodokumentation.

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.