Café i Slipstensjön, Vindelns kommun

Doris Jonsson startade sin kiosk- och caférörelse i januari 1945 i sitt och Sixten Hörnbergs nybyggda hus i Slipstensjön. Från allra första början bakade hon brödet själv, men gick sedan över till att köpa brödet från bagare Andersson i Åmsele, från bageriet i Ekträsk, från Nylunds bageri i Hällnäs och slutligen från Bäckströms i Vindeln. Doris sålde kaffe, bröd, dricka, cigaretter, frukt och karameller. Favoritbrödet var vanliga kanelbullar, wienerbröd, kakor, muffins, rulltårta och limpa.

Doris hade sju bord i serveringsrummet. Det var ”kommers” och byns alla ungdomar samlades på caféet för att fika och för att spela på resegrammofonen. Senare inköptes en stor radiogrammofon, som kunde laddas med flera skivor. Grammofonen stod i finrummet, men man hade en högtalare i serveringsrummet som var ansluten till grammofonen.

Många tillfälliga arbetare var i farten den tiden, och då hyrde Doris periodvis ut rum till skogsfaktorer, arbetare, kronjägare, jägmästare och tom till ett tivoligäng 1953.

Öppettiderna för caféet var mellan 7.00-22.00.

Priserna var otroligt låga, tycker vi idag. Två koppar kaffe kostade 45 öre. Bullarna kostade 10 öre, en bakelse kostade 50 öre. Orsaken till att både Doris och Sixten minns priserna så väl efter så många år, är att priserna på den tiden var mycket stabila. De höll sig på samma nivå år efter år.

Caféet las successivt ned efter det att Doris och Sixten börjat med affär 1957.Texten är hämtad från ett studiecirkelmaterial, utfört och samanställt i Slipstensjön 1983


 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.