”Bergholms Condis” eller ”Götas Café” finns på Bångvägen 29, Lycksele


På Götas står tiden stilla. Här regerar fortfarande ”galon och Loranga”. Caféet har bevarat sin 50-talsinredning intakt och här serveras fortfarande kaffe med kanna vid bordet.
LB´s och Götas

Bergholms Condis, även kallat Götas Café, ägdes av Göta och Börje Lindqvist. Göta kom från Bjurholm och hette Bergholm som flicka. Från början arbetade hon i arbetarcaféet vid Volvo, men eftersom det saknades både vatten och avlopp blev arbetet mycket tungt. Göta klagade därför hos Hilding Ohlsson och han lovade henne en bättre lokal i ett hus som han tänkte bygga på Bångvägen 29. I mitten av 1950-talet uppfördes ett stenhus intill trä-hyreshusen på Bångvägen och Hilding ordnade en speciell lokal för ”Götas café” på gaveln. 1956 startade hon i de nya lokalerna och har sedan klarat sig själv utan marknadsföring och bidrag. I början bodde hon i rummet innanför caféet (nuvarande ”finrummet”) men efter ett tag blev det för trångt och fick då flytta till ett rum med sovalkov och kök uppe på vinden i samma hus. När hon gifte sig med Börje Lindqvist flyttade de till lägenheten ovanför caféet. Göta serverade vid bordet ända till hon blev sjuk och inte kunde arbeta längre. Efter makarnas bortgång 2004/2005 driver Lilla Bageriet det ”K-märkta” caféet.

Lyckseles ”Sopnissar” tar en fikapaus på Götas


Bakom disken står Anneli Söderström.

I finrummet sitter Miriam Stenvall och Philip Lindborg och fikar. Här bodde Göta innan hon fick ett större rum uppe på vinden.


Götas café finns också beskrivet i en bok om kaféer; Kondisboken av Maria och Johan Kindblom, 1996
LB´s, Lilla Bageriet har funnits sedan 1947. 1964 sålde den förste ägaren, Lyxell, verksamheten till Konrad och Elsy Ackermann. Konrad var utbildad till bagare och konditor i Schweiz och erhöll även gesällbrev där. På schweiziska konditorutbildningar görs allt från grunden, och kvalitetskraven är mycket höga. Därför anses ett gesällbrev från Schweiz särskilt värdefullt. Sedan Konrad Ackermann kom till Lycksele har han specialiserat sig ytterligare och anpassat sortimentet efter vad kunderna där ville ha.

Lilla Bageriet är idag ett familjeföretag som ägs av Konrad och Elsys tre barn. Förutom bageri och brödbutik driver de dessutom tre caféer i Lycksele och säljer bröd genom många återförsäljare.


Glasswienerbröden hör till favoriterna. Inte på något annat ställe smakar de som på LB´s.
En uppskattad specialitet är deras glasswienerbröd, som skapats utifrån ett recept som Konrad tagit med sig från Schweiz. Konrads uttryck ”ni har fått två händer – använd dem” och ”allt går med lite vilja” tycks ha gett resultat. Även barnen är nämligen skickliga i konditoryrket: Fredric har vunnit tävlingar om ”Norrlands godaste tårta” två gånger (”åkerbärstårta” och ”hjortrontårta”) och Carinas ”drottningsnäcka” blev vald till ”Norrlands godaste bulle”!

För familjens del är ändå ”Sveriges bästa konditori och café” den värdefullaste utmärkelsen, vilken de tilldelades 2005. För att få den utmärkelsen testas företaget av en s k ”hemlig jury” som åker runt i landet och besöker konditorier. De bedömer sortiment och kvalité, på allt från råvara till hantverket och slutprodukten. Det anses viktigt att bevara gamla bageritraditioner likväl som att hänga med i nya trender.

Lilla Bageriet finns tack vare utmärkelsen med i en guidebok, där de restauranger & krogar och caféer & konditorier som klarat kraven finns med. Varje år följs kontrollerna upp och så länge företaget klarar kriterierna finns man med i guiden.

Anna Hansson, Sofia Adolfsson, Sara Adolfsson

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.