Inredningen ritades av Rapidbolaget
i Stockholm och kostade 20.000:-

Kaféet i Hällaström

Kaféet i Hälla ligger några mil söder om Åsele. Huset byggdes 1933-34.

Henning Hällestrand började som lärling hos första ägaren när han var 16 år och arbetade där i 2 år. 1941 köpte Henning huset och startade kafé och bageri. Huset helrenoverades 1953. Den inredning som nu finns i kaféet har funnits där sedan dess.1982 såldes Kaféet till Bo Olofsson, som tränades upp av Henning.
Även den nuvarande ägaren, Ann-Katrin Byström, lärdes upp att driva kaféet av den gamle ägaren.


Kaféet använder ett porslin som kallas Karlskrona och kommer från porslinsfabriken Upsala-Ekeby. Man har med åren behövt komplettera servisen och haft turen och hittat begagnat porslin.
Sommarkafé
Henning berättar att det blev sämre tider för kaféer under 70-talet då det inte längre var lönsamt att hålla öppet under vintern. Men ett sommarkafé innebar stora affärer och hårt arbete eftersom kaféet låg beläget vid en korsväg där många turister passerade. Tidigare hade man flera anställda som serverade, men sedan kaféet endast blev sommaröppet skötte Hennings fru Irma serveringen.

Ann Katrin Byström, som tog över rörelsen 1994, har också enbart öppet under sommaren. Hon beskriver arbetet som både roligt och jobbigt. "Man kan inte tro att det är så mycket turister som passerar förbi här". Hon fick en gång besök från en familj från Gränna. De hade sett kaféet presenteras i "Landet Runt"på tv och då bestämt sig att de skulle åka och fika på Hälla Café. Det kommer även gäster som besökt platsen under 60- och 70-talen och som berättar om hur det var då.

Ann Katrin har altid tyckt om att baka, men säger att det är något annat att baka i stora mängder. Det var bra att Henning var där första sommaren och hjälpte henne.

Kaféet idag och på 40-talet
Säsongen för kaféet börjar helgen före midsommar och sträcker sig till och med första älgjaktsveckan. Man håller öppet mellan klockan 11 och 18. I juli anställer man skolungdom.
Det sortiment som nu finns på kaféet är matbröd och kaffebröd. De har sällan bakelser eftersom det inte är någon stor efterfrågan på det. Det finns inte heller någon kyla i disken.
Men på beställning gör Katrin både smörgåstårtor och vanliga tårtor.

Det som finns med från förr är mazariner, wienerbröd, munkar, kubbar, toscakaka, råglimpa, tekakor och hällakakor. Receptet på hällakakorna är från Hennings fru Irma.

Henning berättar att på 40-talet hade de öppet mellan 8 och 21 eftersom det var mycket ungdomar på den tiden som kom till kaféet. Det var dans nästan varje helg i bygdegården och då fylldes hela kaféet, även övervåningen. På söndagskvällar var det biograf i bygdegården med paus för fika och även då kom många till kaféet.
Henning säger att numera är det bara turismen man kan klara sig på. Glesbygden avfolkas men på hans tid var de flesta besökarna skogsarbetare, som varje helg kom ner till byn och byinvånare.


Bageriet ligger i ett hus på gården. Här demonstrerar Henning kavlingsmaskinen.
Det är många som upplever en viss nostalgi när de besöker caféet och de blir glada när de upptäcker att allt ser likadant ut som när de var yngre.
Ann Katrin har några stamkunder från byn och många som kommer från trakterna kring Örnsköldsvik. Hon tycker det är roligt att träffa folk som kommer tillbaka. Hon har en gästbok som hon ibland läser på kvällarna och det positiva gensvaret från kunderna gör att hon orkar fortsätta.


I januari 2000 gjorde Västerbottens museum en dokumentation av Hälla Café. Ett antal fotografier samt en bandad intervju finns nu i arkivet på Västerbottens museum.

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.