Kafé- och konditoritraditionen har vuxit sig stark under 1900-talet. Det har varit uppgångar och nedgångar men funktionen som en mötesplats för både unga och gamla har hela tiden funnits där.


Fickspeglar, vilka säkert var bra att ha vid kafébesök!
Det som verkligen gör kaféhistorien intressant är att den speglar hur vi umgåtts under 1900-talet. Under 1940- och 50-talet fanns det många välbesökta kaféer i hela länet. Under 1960-talet introducerades TV’n i de flesta hemmen. Då började man träffas mer hemma och det blev en märkbar nedgång för kaférörelsen. Men sedan 1980-talet upplever de flesta att lusten för att gå på fik är stor igen. Nu finns det andra faktorer än under 50-talet, som påverkar möjligheterna att driva ett kafé i inlandet. Det är dyrt med anställda och den allmänna driftskostnaden. Men det finns andra värden som lyfts fram, t ex om kaféet/konditoriet har en genuin, välbevarad inredning med några år på nacken. Både konditori Kronan i Åsele och Kaféet i Hällaström är exempel på detta.


Fickspegel
Under vintern 2000 har en studiecirkel om kaféer bedrivits genom Vuxenskolan i Åsele. Man har sökt reda på alla de kaféer som funnits i Åsele och desutom lite om bakverken, besökarna och innehavarna. Detta är också historia som måste bevaras!

Länsmuseet hjälper gärna till vid dokumentationer som denna. Hör av er!

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.