Konditori Kronan i Åsele
Museets dokumentation vintern 1999-2000
Vid övre torget i Åsele hittar du konditori Kronan, som byggdes i slutet av 1940-talet av Erling Rollén. Strax därefter övertogs hus och konditori av familjen Marcusson som drev konditoriet i många år. Inredningen beställdes från Danmark och har i stort sett bevarats oförändrad sedan kaféet startades.På senare tid har det varit på förslag att byta ut möblerna eftersom de är gamla och jobbiga att flytta vid städning. Men då protesterade ungdomarna i Åsele och sa bestämt "Kastar ni ut möblerna kastar ni ut oss också".


Neonskylten på taket är från omkring 1957. Skylten syns från genomfartsleden och har förmodligen betalat sig trots ett högt inköpspris.Under konditoriernas högglansperiod var det många anställda i verksamheten. Som mest jobbade här sju personer i konditoriet och fem i bageriet. Lennart Enare är den bagare som jobbat längst i företaget, 47 år!

Potatisbakelse: Först en sockerkaksbotten och en smet gjord av smörkräm, smulad sockerkaka samt arrak. Sedan ett täcke med marsipan.


Idag drivs Kronan av Anki och Lars Jansson sedan ca 15 år tillbaka. De bor på övervåningen i samma hus som konditoriet. Familjen trivs, men det är mycket jobb. För Lars blir det dryga arbetspass på ca 16 timmar om dagen, ofta även helgjobb. Men Kronan är mycket uppskattat av Åseleborna och andra. Det vore en stor förlust om Kronan försvann. Flera av bakverken i butiken bakas på recept från 1940-talet; banan- och potatisbakelser, chokladbiskvier och limpor. En fin råvara har alltid stått i centrum. Det blir dyrare men det tjänar man in för den goda smakens skull.


Beställning av 35 semlor 1949 à 25 öre styck.13000-15000 semlor per år!
Strax efter jul börjar tillverkningen och försäljningen av semlorna. De är mycket populära, inte minst för att de är så goda. De är handgjorda så när som på maskinen som rullar de små degklumparna till fina bullar. Locket är trekantigt och fyllningen något utöver det vanliga, riklig och med sammetslen smak.

Åke Marcusson berättar att semlor funnits så länge han minns. Den första tiden såldes de enbart på fettisdagen. Sedan även under tisdagarna efteråt. På 1970-talet kunde man njuta av semlorna från trettonhelgen och ända till påskveckan. Och detta håller i sig än idag, även om Lars ibland tjuvstartar med semlor strax innan jul. Åke pustade lättad ut när semleperioden var över, liksom Lars J gör idag. Ändå säger Lars inte nej till specialbeställningar av hemvändande Åselebor under sommaren, som önskar sig - semlor!
Museets dokumentation består av ett rikt bildmaterial samt intervjuer med Ragnhild och Åke Marcusson samt Lars Jansson.

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.