Kaffe och en Börjes

Det är ingen självklarhet i övriga Sverige att beställa Kaffe och en Börjes. Men på Stenmans Konditori i Vilhelmina är det kanske den bästa bullen av dem alla. Det var på 1960-talet som det misslyckade franskbrödet fick en fyllning av mandelmassa, blev dekorerat med choklad och kallad Börjes bulle. Tänk att bullen blev en sådan succé!
1948 köpte Roland Stenman från Örnsköldsvik en konditorirörelse i Vilhelmina. Huset med servering och bageri låg i samhällets hjärta, i början av backen upp till kyrkstan.

Tidigare ägare till företaget hette Samuelsson, som byggt en stor bakugn för knäckebröd. Sedan kom en Brändström och efter honom "Kalle Bagare" Gavelin. Innan Stenmans ägdes konditoriet av Sigge Nordqvist. Serveringen var inredd av NK (i Stockholm) med bamburörsmöbler, palmer, baldakiner och på golvet något som liknade gatsten. Denna inredning skulle påminna om sydeuropas gatukaféer.
På 1950-talet var gräddtårtor populära. Och twistkakor (även kallade jitterbuggare) åt man gärna till kaffet. Krämbullar med vaniljkräm var också omtyckta.
På den tiden beställdes kaffe och bröd vid disken varefter flickan i kassan meddelade köket att t ex en kaffe och en tårtbit önskades. Då dukades en bricka upp med detta och bars ut till gästens bord.

Barbro Stenman våren 2001


1952 kom Rolands fru Barbro till Vilhelmina. Hon blev firmans "allt-i-allo" och var ovärderlig. Barbro berättar att semlor sålde man inte förrän veckan före fettisdagen. Men det var en bra bulle för dem som t ex jobbade på kontor och ville ha bröd till kaffet. Den var lite "matnyttigare" än en bakelse. Idag säljer Stenmans konditori semletårtor - också populära och omtyckta, även av Barbro. Stenmans semlor var mycket fina. Man vispade degen för att få bullarna luftiga.

På 1960-talet hade konditoriet besök från Chicago; Herr och Fru Benson. Herr Benson var byggmästare

Stenmans hade gott renommé. Roland var en duktig konditor med känsla för kvalité och för vad folk ville ha. Han månade om konditoritraditionen. Han hade också bra bagare och konditorer omkring sig. På 50-talet arbetade 20 personer på firman; åtta i bageriet och tolv stycken som gick skift i serveringen. Roland började sitt arbete klockan tre på morgonen men brödbutiken och serveringen öppnade först kl åtta. Efter en lång dag stängde man kvart i elva på kvällen. Då hade Vilhelminaborna varit på bio och tagit sig en kopp kaffe efteråt.
På 1960-talet kom det tyska konditorer till Stenmans. De förde med sig traditioner kring frukttårtor och goda tårtbottnar med vinkrämsfyllning. Tidigare hade man gjort klassiker som t ex prinsesstårta, San Rival, Karl Gustavtårta och Schwartzwald, men nu utökades sortimentet således med frukttårtor.


1964 ritade arkitekt Kjell Wretling den byggnad som idag inrymmer Stenmans konditori. Det var ett lyckokast och huset har verkligen satt sin prägel på samhället.
Paret Stenman sålde sinverksamhet 1982, men än idag kan man få kaffe och en Börjes på Stenmans konditori.

Uppgifterna är bl a hämtade från en intervju som gjordes med Barbro Stenman och Stina Backman vårvintern 2001. Bandet förvaras på Västerbottens museum.

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.