Porträtt av Britt Bäckström-Johansson, foto: Sune Jonsson, Västerbottens museum
Britt Bäckström-Johansson

Britt Bäckström-Johansson, född 1923 är bosatt i Skog, Vilhelmina sn. Där hade familjen ett småjordbruk. Britt är konstnär, naivist, och målade sin första tavla 1947. Hon är helt självlärd. Men hon är mer än konstnär. Hon samlar på vävnader, tapeter, tallrikar och hon väver, skulpterar, gör batik mm.
I sina bilder skildrar Britt Bäckström-Johansson minnen från sin uppväxt i Skog. Till varje målning finns en berättelse som i ord återger bildens innehåll. Hon har också gjort många små träfigurer som hon även målat.
När kriget började så blev jag, Britt, skickad som kocka till Saxnäs i Vilhelmina. Jag såg då denna lappkvinna, Anna-Maja, som har slitit och arbetat i renskogen. Tänk så många mil hon hade farit för att ordna det nödvändigaste de behövde. Trots det hörde man alltid att hon var så god och glad. Hennes rygg hade blivit krökt av slitet och de arbetssamma år som gått. Det sista hon berättade var: Varför skola människor strida?

Västerbottens museum har tre verk av Britt Bäckström-Johansson:
Pantauktionen
Den moderna vandringströskan
Slåttermyren

Vilhelmina museum har i sina samlingar både en stor mängd tapetprover och många vävprover, som Britt B-J sparat ihop under så många år. På detta museum finns också en del av hennes bildkonst.

Britt berättar om Bjarastickan på en av sina målningar.

Målningen om Bjarastickan och flera av Britts skulpturer, finns att beskåda på biblioteket i Vilhelmina!


 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.