Gamm-Salmon
Salomon Karlsson – naturläkaren i Vormsele

Innan det fanns sjukhus och läkare i Lycksele kunde den som blev sjuk få hjälp av kloka kvinnor och män som hade kunskap om läkedomsväxter som de samlade och gjorde mediciner av. En sådan man var Salomon Karlsson i Vormsele som levde på 1800-talet. Människor som träffat honom har berättat om hur han botade olika sjukdomar, framför allt värk. En var Eva Eriksson, som tjänade som piga hos Salomon och levde kvar på hans gård långt in på 1900-talet. Hon har berättat att Salomon hade mottagning på marknaderna i Lycksele, där folk kunde få behandling med ångbad. Patienten fick sätta sig på en bräda över ett stort kar. I karet stod en hink med vatten uppblandat med tre skopor myrstack med myror som kokades. Blandningen i hinken värmdes med upphettade stenar som sänktes ned i hinken. Över hela karet hängdes ett stort tyg så att ångan stannade kvar. Eva hade många gånger samlat myrstackar åt sin husbonde Salomon.
Sommaren 1880 besökte en ung student Salomon Karlsson. Han övernattade hos Salomon och hans fru, eftersom de hade gästgiveri där resande kunde äta och sova. Ludvig Bergström, som studenten hette, skrev dagbok och har beskrivit hur han fick hjälp med sina onda fötter. Ludvig och hans kamrat hade vandrat från Malå och hade nya skor av samma typ som samerna använde. Skorna hade ingen hård sula och eftersom de var ovana med de mjuka sulorna fick de två unga männen så ont i fötterna att de inte kunde gå på golvet när de tagit av skorna i Vormsele. Salomon smorde då in fötterna med en blandning av kryddor och brännvin och nästa morgon kände de sig mycket bättre.
Det går mycket rykten om Salomon Karlsson eller ”Gamm-Salmon” som han senare kom att kallas. Folk vill gärna tro att han kunde trolla eftersom han kunde bota sjukdomar så bra. Det ryktades att han hade en glasflaska med en mystisk blandning och att han rörde i den med ett finger som han hämtat ur en grav på kyrkogården när han tillredde sina mediciner. Men mera troligt är att han av sina föräldrar lärt sig kunskaper om läkeväxter, som våra förfäder samlat under mycket lång tid. Nu finns bara berättelserna om Gamm-Salmon kvar. På 1950-talet revs hans hus och då hittades minst hundra glasflaskor med olika mediciner på vinden. Tyvärr förstod ingen värdet i flaskorna utan allt kastades på soptippen. Det finns ett foto av Salomon när han var gammal. Ser han ut som en trollkarl eller en vis man?
Vad tycker du?

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.