Berättelse om Gena Norberg (1913-2004),
författad av Susanne Karregård 1999.

Gena Norberg med ursprung i Amerika

Året var 1912 och familjen Norberg skulle utvandra från Åsele i Västerbotten till Nordamerika. Per August Norberg hade köpt biljetter åt sig, sin hustru och lille son för avresa med Titanic från Southampton i Storbritannien den 14 april. Men rederiet White Star Line hade utnyttjat intresset kring det nya, osänkbara fartyget för hårt. Alldeles för många biljetter hade sålts och familjen Norberg var inte de enda som inte fick plats ombord. Istället fick de resa med fartyget som gick till New York dygnet efter, den 15 april 1912. När de passerade platsen där Titanic sjunkit kastades kransar ut på vattnet och en orkester spelade sorgemusik. Gena Norbergs mor hade resan starkt i minnet hela livet, "det var väl ödets utskickelse" sade hon.

Gena, eller Eugenia som hon är döpt till, föddes året efter att familjen anlänt till Nordamerika. Här bland skandinaviska emigranter och indianer tillbringade Gena sina första år. Hennes far Per August, som kallades Gusten där borta, var med och byggde upp det lilla samhället Conwere i delstaten Washington. Bland annat fick byns väg namnet efter honom, Gusten Norbergs road. Men även om det nya landet gav frihet och framtidstro innebar det också hårt arbete. Efter nio slitsamma år blev hemlängtan till slut för stark för Genas föräldrar. Familjen lämnade Amerika och återvände till Åsele.

Gena minns när hon som åttaåring kom till sitt nya hemland Sverige att det "kändes som att gå bakåt i tiden". I det västerbottniska inlandet fanns varken möjligheter till den utbildning, teknik eller industri som funnits i Amerika. Gena växte upp och drömde om att bli barnmorska, men sjutton år gammal drabbades hon av tuberkulos och tvingades ligga långa perioder på sanatorier och sjukhus.

Trots detta utbildade hon sig så småningom till vävlärarinna. Precis som sin far, Per August, är Gena en driftig person. I Åsele har hon blivit en stark profil som engagerat sig i det mesta som rör orten. Hon har också satt sitt namn på kartan. Flygplatsen Genlanda, mellan Åsele och Vilhelmina, är döpt efter henne. Dessutom tog Gena på 1960-talet flygcertifikat, en dröm som funnits med sedan barndomen i Amerika. Hon har även initierat över hundra studiecirklar och varit med om att göra Åsele till en mer handikappvänlig kommun. Det som rör Åsele rör också Gena Norberg.

Numera bor Gena i ett litet grått hus intill den väg som går rakt igenom Åsele. Den nyfikenhet och framåtanda som alltid funnits hos henne finns kvar. Liksom en längtan tillbaka till Amerika. För Gena är det stora landet i väster fortfarande framtidslandet.

Susanne Karregård

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.