Hulda Rådström

Hulda Rådström är född Karlsdotter den 20 april 1879 i Vännäs. Hennes man som hette Axel Rådström arbetade som tapetserare och järnhandlare. Hulda utbildade sig i Örebro 1899-1900 och hade därefter fotoateljé Åsele mitt emot skolområdet på Storgatan. Hon gifte sig 1900 och fick två barn.
Hulda var mycket verksam som kringresande fotograf och hon hade även en stor kundkrets i samiska bröllopspar. Samerna kom nämligen till Åsele för marknaden och då var det många som passade på att gifta sig. Hulda var under sin livstid mycket aktiv inom nykterhetsrörelsen IOGT.

Huldas ateljé var sk glashusateljé. Taket var av glas. På denna tid var det på modet att inreda sina hem med en "såbädd" av glas och man tipsade folk genom "goda rådspalter" i tidningar om hur man skulle gå tillväga. Man skulle ta kontakt med fotografer för att få tag på glasplåtar. Dessa tvättade man rena och använde sedan i inredningen.

När ateljén revs efter Huldas död 1926 kördes dels hennes glasplåtar till bränngropen, men en stor del gick sitt öde till mötes såsom glastak. Ett hundratal kopior av hennes fotografier finns dock bevarade i släkten och i Gustav Klementssons bildsamling på länsmuseet.

Läs mer om Hulda Rådström i Åseleboken del 1 och 2 samt i Emil Östers bok.

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.