Bjarastickan

Text av konstnär Britt Bäckström-Johansson i Vilhelmina:

I juni år 1958 gjorde jag och Birgit en vandring till nybygget Handsktummen. Det lilla huset var då redan i mycket dåligt skick. Dörren var inte densamma som jag mindes den från det jag var liten och följde min far dit. Ett fönster på långväggen hade rasat ner.

Vi hade fått lov att gå in i stugan. Vi klev in genom stugans fönster som var lågt och nära marken. Vid fönstret en bit från fönsterlisten såg vi ett ovalt sulläder. Vi lossade lädret med en udd av en gammal lie. Under lädret fann vi en s.k. Bjarasticka, som jag här med min bild vill visa er. Sullädret har jag delat i mitten och lämnat en springa som visar papperskorset med den pånystade, enkla, hemspunna ylletråden på vilken de droppat blod från ett finger. Och till höger om papperskorset ett brosch av mässing.

Säkert hade människorna som bodde här offrat det enda och bästa smycke de ägde. Tråden löpte ut nu ifrån bjarastickan och efter springan mellan stockarna, sedan till fönsterbrädan och ut på husets långsida där den nådde husknuten. Sedan löpte tråden efter husets knut och ner i marken. Bjarastickan gjordes av gårdens folk.

Nu skulle, trodde man, Bjaran dra till nybygget, mat och ägodelar. Bjarna var en liten tomte eller vätte som de gamla brukade tala om. Han var snäll och god. Var det något nybygge eller gård där dom fick det bättre ställt eller syntes äga lite mer än vanligt, talade de alltid om att det var nog Bjaran som drog till huset.

Bjaran kunde även göra tvärtom, dra ifrån människorna saker och ting. Det kunde vara en ond människa som gjort i ordning ett stort Bjaranystan, sedan begivit sig till granngården, satt fast tråden i husknuten, vänt sig om, kastat bjarastickan (nystanet) över axeln utan att titta. Den onda bjaran fick nu tag i det kastade nystanet och började dra från gården.

Boningshuset på nybygget Handsktummen är nu flyttat till Västerbottens museum i Umeå och är ett levande inslag i utställningen om nybyggare.
På DAUM, arkivet med folkuppteckningar i Umeå, finns otaliga berättelser av liknande slag. Gå in på deras hemsida och sök vidare!

 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.