Föreställningar om menstruation

Det är viktigt att försöka tänka lite extra på vad mens betyder för oss tjejer/kvinnor egentligen. Det finns många olika funderingar idag kring ämnet. Är det besvärligt, roligt, kladdigt, genant eller helt naturligt? Hur är det idag och hur var det förr?

Hämta inspiration från dessa sidor och prata med dina tjejkompisar/väninnor om dessa viktiga saker. Att ta klivet från flicka till ung kvinna kan vara så olika från tjej till tjej. Läs här om två kvinnors upplevelser i samband med att första mensen kommer.

Helena fick mens ganska sent. Hon hade gått och väntat. Kanske undrat lite. En morgon var det en blodfläck i byxan. Hon gick till mamma och berättade. Pappa hörde också på. Och det blev så att pappa for iväg för att handla och kom tillbaka med både bindor och chokladkakor. Helena blev lite generad men upplevde det också som lite fest och en glädjestund. Det var spännande att bli uppmärksammad vid detta tillfälle. Att det kunde vara så positivt att bli kvinna!

Therese var mycket intresserad av idrott och dans. Hon simmade och dansade klassisk balett redan som liten flicka. Speciellt simningen älskade hon. Det var en stor del av hennes liv och framtidsdrömmar. Men redan när hon var tolv år fick hon mens första gången och med ganska kraftiga blödningar. Vad skulle hon nu göra? Att hoppa i bassängen och träna simning var otänkbart under perioden. Hon ville få hjälp med bekymren, men hon fann ingen förståelse hos de vuxna. Problemen blev för stora för henne. Hon slutade med simningen efter ett halvår. Detta var en stor sorg och besvikelse för Therese; varför måste det hända sådana här saker med kroppen, som gör det omöjligt att träna simning, tävla och bli bäst? Och varför fanns det ingen vuxen som kunde hjälpa henne? Är det lika hopplöst idag för unga kvinnor som älskar idrott?

Intervjuerna med Helena och Therese finns på Västerbottens museum.

Hör av dig om du vill höra mer eller har egna erfarenheter som du vill dela med dig av!

Litt. tips:
Malmberg, Denise: Skammens röda blomma? Menstrationen och den menstruerande kvinnan i svensk tradition (1991)


 
Copyright © 2001 - 2006 Västerbottens Museum AB, All rights reserved.